Van Abbemuseum Play 3 ‘De principes van het verzamelen – Het verzamelen van principes’

Play is een project van het Van Abbemuseum dat 18 maanden loopt en vier verschillende tentoonstellingen kent die gedeeltelijk tegelijk kunnen lopen. Play is een onderzoek naar de functie van een kunstmuseum in de 21e eeuw. Op dit moment zijn te zien: De principes van verzamelen – Het verzamelen van principes en Tijdmachines – Reloaded. Voor deze blog hebben we beide tentoonstellingen bezocht.

Op de website van het museum is te lezen dat de tentoonstelling gaat over “de verzameling als een archief van visuele culturele herinneringen. Het museum laat zien wat een verzamelbeleid zegt over de tijd waarin de verzameling tot stand komt. Ook vragen we ons af wat het betekent om ‘politieke momenten’ te verzamelen; momenten die de ontwikkelingen in onze hedendaagse cultuur betekenis geven.”

Dat klinkt best zwaar en lastig en dat is het ook. Om het toegankelijker te maken, krijgt elke bezoeker bij de entree een handleiding voor de tentoonstelling. Wij zijn zelf meer van het ervaren dan van het grondig lezen. Om die reden hebben we geprobeerd om de tentoonstelling zonder de handleiding te bekijken. Zonder enige tekst was de tentoonstelling moeilijk te begrijpen. In iedere ruimte waren er daarom kaarten te vinden waarop de kunstenaar werd voorgesteld en het uitgangspunt van het kunstwerk uitgelegd. Doordat er in de hele tentoonstelling zoveel leeswerk zat waren we blij toen we bij het werk van Michal Heiman waren aangekomen. Dit werk is toegankelijker en ook zonder bijschrift goed te begrijpen.

Photo by Liza Anceaux

Michal Heiman 'Attacks on Linking: Scrolls'

Aan het einde van ons bezoek aan ‘De principes van verzamelen – Het verzamelen van principes’, hebben we ook kort de tentoonstelling Tijdmachines – Reloaded bezocht. In deze tentoonstelling zijn vier bijzondere museummodellen uit het verleden nagebouwd. Aan de titel van de tentoonstelling is sinds kort ‘Reloaded’ toegevoegd. Voorheen heette de tentoonstelling alleen ‘Tijdmachines’. Volgens de suppoost heeft het museum signalen van bezoekers ontvangen dat de tentoonstelling niet goed te begrijpen was. Om dit op te lossen is er een audiotour gemaakt die verdiepende informatie biedt. Zonder deze audiotour is de tentoonstelling minder duidelijk en komt de boodschap niet goed over. We zijn kort door de ruimtes heen gelopen en met de audiotour wordt de tentoonstelling duidelijker en beter toegankelijk. De audiotour is niet helemaal compleet, maar zeker een goede aanvulling. Wat opvalt, is dat het Van Abbemuseum luistert naar zijn bezoekers en hier daadwerkelijk wat mee doet.

Van Abbemuseum 2010

Als we na ons bezoek aan de tentoonstellingen in het Van Abbemuseum terugkijken dan zijn het voor ons als Reinwardtstudenten interessante tentoonstellingen, maar minder geschikt voor een ontspannen dagje uit. ‘De principes van verzamelen – Het verzamelen van principes en Tijdmachines – Reloaded’ zijn duidelijk niet bedoeld om als bezoeker je hoofd even leeg te maken en van kunst te genieten. In de handleiding wordt de introductie met het volgende afgesloten: ‘Ik wil u vragen om u open te stellen voor deze kunstenaars en te ontdekken wat ze te vertelen hebben. Als conservator en liefhebber van kunst geloof ik dat dit de moeite meer dan waard zal zijn’. Wij sluiten ons aan bij deze uitspraak en als je de tentoonstelling wilt bezoeken zorg dan voor een frisse geest en bereidt je voor op inspanning.

Michal Heiman 'Attacks on Linking: Scrolls'

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Eindhoven en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Van Abbemuseum Play 3 ‘De principes van het verzamelen – Het verzamelen van principes’

 1. Maarten Goddijn zegt:

  Een dergelijke tentoonstelling is natuurlijk erg interessant, of je het voor jezelf nu werkt of niet. Het feit dat aan de hand van een tentoonstelling wordt geprobeerd een museologisch probleem te beschouwen, is niet alledaags te noemen. Ik vind het jammer dat dit blijkbaar op zo’n ontoegankelijke manier is gedaan, dat zelfs een groep Reinwardt-studenten de kijkwijzers/zaalteksten nodig had om het allemaal te begrijpen. Hebben jullie een idee waar het aan ligt dat het zo onduidelijk is?

 2. wittegeit zegt:

  Hoi Maarten, bedankt voor je reactie! Ik vind het ook jammer dat het zo ontoegankelijk is, maar mijn beleving was dat het onderwerp niet toegankelijker kan worden zonder extra informatie. De (gratis) audiotour was volgens mij dan ook een mooie aanvulling op de tentoonstelling!

  Pim

 3. We hebben van Lost Painters de tentoonstelling zelf nog niet gezien. Maar de ervaringen bij Play (voorgaande versies) en het normale van Abbe, zal het ook niet echt de bedoeling zijn geweest om een duidelijk helder statement te maken. Het heet niet voor niets Play. Wel proberen ze vanuit de kunstwerken duidelijk een chemie te maken die ergens naar wijst.
  Het feit dat Reinwardt studenten met een dergelijke tentoonstelling moeite hebben is misschien ook meer de conditionering die ze van daar uit meekrijgen. Die is namelijk vaak toch te museaal gericht. Daar momenteel vaak curatoren zich profileren als kunstenaars worden de tentoonstellingen zelf ook geheel anders van aard en daardoor problematischer.

  Maar, misschien heb ik het helemaal bij het verkeerde eind. We gaan in de loop van de week zelf kijken.

 4. wittegeit zegt:

  Bedankt voor jullie reactie. Interessant standpunt, dat curatoren zich profileren als kunstenaars.
  Het is inderdaad zo dat wij een erg museale kijk meekrijgen vanuit de Reinwardt academie. Een reden waarom wij onze blog zijn begonnen is dan ook om onze blik te verbreden. We kijken uit naar het verslag van jullie bezoek!

 5. docentLH zegt:

  Interessant om jullie verslag te lezen, kan de tentoonstelling helemaal voor me zien en is voor mij reden om er dus niet heen te gaan. Kunst moet voor mij (ont)spannend zijn en voor zich spreken. Ga zo door.
  Docent Linkse Hobbies

  • wittegeit zegt:

   Bedankt voor je positieve reactie! Morgenmiddag zal de volgende blog verschijnen over de tentoonstelling A’dam, Man en mode in het Amsterdams Historisch Museum. Ik denk dat deze tentoonstelling je meer aan zal spreken.
   Pim

   • docentLH zegt:

    daar kijk ik zeker naar uit, met mijn CKVlessen ben ik begonnen met mode als kunstzinnige uiting van een cultuur. op die manier probeer ik de voorkennis van me leerlingen te verbinden met kunst in het algemeen. een hele klus….

 6. Loes Janssen zegt:

  Hoi Willemijn, Femke, Liza, Tessa en Pim,

  met veel plezier lees ik de blog, met name natuurlijk jullie reacties op de tentoonstellingen in het Van Abbemuseum. Jullie open, maar vooral ook kritische houding is heel erg welkom en verschaft mij als medewerker van het museum weer nieuwe en vooral waardevolle inzichten. Niet alleen via deze blog, maar ook tijdens de meerdere ontmoetingen die al plaatsgevonden hebben met studenten van het Reinwardt hier in het museum. Met jullie goedkeuring plaats ik daarom ook graag een gedeelte van jullie tekst op onze website met een verwijzing naar jullie blog.

  Met vriendelijke groet,
  Loes Janssen (Hoofd Publieksbemiddeling)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s