Amsterdams Historisch Museum, A’dam, Man & mode

A’dam, Man & mode is de nieuwe tijdelijke tentoonstelling van het Amsterdams Historisch Museum dat het kleedgedrag van Amsterdamse mannen door de eeuwen heen laat zien. Bij de tentoonstelling zijn studenten van Artez en AMFI betrokken om een bijdrage te leveren. Ook zijn jonge modeontwerpers gevraagd om outfits te creëren voor de man van de 21e eeuw.

Als je naar het museum loopt vanaf het Spui dan vallen al snel de nieuwe vitrines aan de gevel op. In deze vitrines zijn de creaties van jonge modeontwerpers te zien en maken je nieuwsgierig naar de tentoonstelling. Voor de mensen die vanuit de Kalverstraat komen, zijn er op het binnenplein levensgrote foto’s te bekijken van een aantal mannen met hun eigen stijl. Deze mannen met hun eigen uitgesproken kledingstijl zijn op straat gefotografeerd en vertellen over hun stijl. Deze previews zijn leuk, op deze manier betrekt het museum ook de ruimte om het museum heen bij de tentoonstelling.

Witte Gei’t was al bij de ‘Twitterpreview’ van de tentoonstelling, waar we een rondleiding kregen van de conservator van de tentoonstelling. Omdat de tentoonstelling niet geheel nieuw voor ons was, viel het op dat de kassamedewerker ons niet op de A’dam ID wees. Met deze ID kun je een foto van jezelf maken en op verschillende punten in de tentoonstelling je profiel samenstellen.

Aan het einde van de tentoonstelling is het mogelijk om je match, mismatch en andere links met de bezoekers te bekijken. Deze ID is volgens ons een leuke aanvulling op de tentoonstelling. Toch zagen we dat er verder niemand een pasje had gekocht (slechts 50 cent) en vooral met ons meekeek, ook hoorden we ‘dat is toch niets voor ons’.

Naast de ‘Twitterpreview’, wordt er ook in de tentoonstelling gebruik gemaakt van Twitter. Op verschillende punten wordt de mening van de bezoeker gevraagd over stellingen als: “Een pak doe ik niet vrijwillig aan”. Op deze punten zijn beeldschermen geplaatst met een twitterstream waarin je de reacties van bezoekers kunt lezen. De tweets zijn direct zichtbaar, een gedurfde keuze. Maar waarom is er geen Wifi in het museum?

Een traditionelere bron van informatie viel ons ook op, de tekstbordjes. Sommige bordjes zijn laag geplaatst, waardoor de tekst slecht te lezen is. Vooral de wat oudere bezoekers hadden hier problemen mee. In de laatste ruimte waren juist grote muurteksten te lezen. Het was alleen niet mogelijk, door gebrek aan ruimte, om voldoende afstand te nemen van de tekst.

We hebben ook gekeken naar de routing en de informatie die wordt gegeven. In het begin van de tentoonstelling wordt er veel informatie gegeven. Later wordt er meer gewerkt met beeldmateriaal en wordt de ruimte lichter. De tentoonstelling sluit af met een beamerprojectie waarop je (met je ID) onder andere je match en mismatch kunt bekijken.

Na ons bezoek kwamen we fris en enthousiast uit de tentoonstelling. A’dam Man & mode is een leuke tentoonstelling waarbij iedere bezoeker gebruik zou moeten maken van een A’dam ID, zo ontstaat er een mooie mix tussen in- en ontspanning.

En ja, wij hebben de spiegels boven de kleding ook gezien. We weten alleen nog niet wat we ervan vinden, jullie wel?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s