Museum Volkenkunde, Maori

Maori is de nieuwe interactieve familietentoonstelling van museum Volkenkunde. Veel mensen kennen de Maori’s van rugby en hun haka’s, deze tentoonstelling gaat ook over hun cultuur en het land waar ze vandaan komen, Nieuw-Zeeland.

Videoclip Tiki Taane

Een installatie met zes projecties is het indrukwekkende begin van de tentoonstelling. Op vijf projecties is de videoclip van Tiki Taane in verschillende shots te zien, een begeleidende tekst wordt op de grond geprojecteerd. De opstelling werkt als een soort mind-set, je zit als bezoeker direct in het verhaal en wilt meer weten. Het bijzondere is dat deze installatie ook werkt als je nog niets van de Maori cultuur afweet, het geeft direct een beeld van de cultuur.

De tentoonstelling heeft een duidelijke opbouw, de eerste ruimte dient als introductie op de tentoonstelling en geeft basisinformatie over de Maori’s en hun land. In de volgende ruimtes biedt de tentoonstelling verdiepende informatie, vooral door filmpjes. Erg prettig aan deze filmpjes is dat elk scherm koptelefoons heeft, dus geen ‘last’ van andere bezoekers. Elk filmpje start op afroep, wachten is niet nodig.

Na ruimtes met veel filmpjes en interactives is er een hele mooie rustige zaal met alleen objecten en stilstaande (foto)projecties. De rust die de ruimte uitstraalt doet het goed na de ‘drukke’ ruimtes. Door het contrast met de vorige ruimtes worden de objecten nog meer benadrukt.

Digitale en analoge gezichtstatoeage

Erg leuk voor kinderen (en eigenlijk voor iedereen) is de laatste ruimte waar je even zelf een Maori kunt zijn. Hier probeer je moeilijke Maori woorden uit en zie je hoe een traditionele gezichtstatoeage jou staat.

 

 

 

Maori sluit af met werken van hedendaagse kunstenaars, zoals ‘Hei Tiki’s’ van Wayne Youle. Dit werk staat voor een kritische blik op de symbolische waarde van het embleem en het commercialiseren hiervan.

Wayne Youle

Flora en fauna Nieuw-Zeeland

De vormgeving in de tentoonstelling is hier en daar erg verrassend. De manier waarop de flora en fauna van Nieuw-Zeeland is weergegeven vonden wij zelf erg origineel. ‘De reis door de aardkorst’ was in eerste instantie heel spannend. Met een projectie op de ronde wanden en de grond, begint hier de reis door de aardkorst van Leiden naar Nieuw-Zeeland. Na het filmpje ontstaat er twijfel, het filmpje start direct opnieuw en we hadden de deur achter ons niet opgemerkt. Wat ons betreft had dit duidelijker in het filmpje verwerkt kunnen worden.

Opstapje voor kinderen

 

 

 

De tentoonstelling is een echte familietentoonstelling. Zo is er is aan de kinderen gedacht die nog niet zo groot zijn. Ook is er overal een kiwi te zien. Dit is de gids door de tentoonstelling voor de kinderen. Wij werden hier erg nieuwsgierig van en vonden het stiekem jammer niet voor het kinderprogramma in aanmerking te komen. De volgende keer nemen wij dus zeker onze neefjes/nichtjes mee als excuus.

Kiwi

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leiden en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s